Tuesday 19 August 2014

Tekstilni materijali za odeću specijalne namene - EKSTREMNA HLADNOĆA



Tekstilni materijali za odeću specijalne namene

EKSTREMNA HLADNOĆA

Zaštita od hladnoće zahteva proizvode sa visokim stepenom izolacije, dobru / relativnu udobnost, i da uvek omogućava dobru pokretljivost za koristan rad.

Ipak vazduh je loš provodnik toplote, tako da izolacija zahteva sloj vazduha između kože i izvora toplote ili hladnoće. Najbolja izolacija uvek kreće odozdo na gore, i uz vrat od guščijeg ili drugog živinskog perja. Industrija je pokušala da imitira izolacione karakteristike, sa različitim uspehom, ali se sve više koriste sve vrste vlakana za popunjavanje, npr vlakna sa velikim sadržajem vazduha (high loft), i sa velikom rastresitošću (high bulk) kao i proizvodi za stvaranje još vazdušastijeg izolacionog prostora.

Među najuspešnijim proizvodima su oni koji uključuju mešavine grubih i vrlo finih mikroden vlakana. 3M Thinsulate® i Albani International Primaloft® su primeri proizvoda koji koriste kombinaciju mikrofinih i „regularnu" veličinu vlakana da stvore mnogo vazdušastije ćelije. Vlakna apsorbuju manje od 1% svoje težine u vlagu, čineći proizvode, u tom pogledu, superiorne u odnosu na donji deo gde je vlaga prisutna. Koristi se u kombinaciji sa drugim "hi-tech" materijalima, dobra izolacija sa nižom zapreminom i težinom se može postići u ekstremnim situacijama.
   
Studija koja se pojavila na konferenciji pre nekoliko godina, od strane Džek-a Savicki-og, i Arthur D. Little-a, uključuje dizajniranje odeće za upotrebu na Antarktiku, kao i za svakodnevnu upotrebu od strane onih u kamperskim bazama. Ovaj ICE (led) se sastojao od hidrofilnog – završnog poliesterskog veša sličnog runu, kao i od brušenog poliesterskog tzv. runa u srednjem sloju, sloj izolacije se koristi više kao multi den rastresite strukture (više vazduha nego vlakana), treba napomenuti i spoljašnji deo od aramidnih vlakana tkan sa PTFE filmom koji je vodo / vazduh nepropustljiv.

Odeća koja koristi takve materijale ili čak materijale kao što su Thinsulate, uglavnom je odlična zaštita, ali nije postojana sa rigoroznim, svakodnevnim pranje / čišćenje metodama. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu kako se ta odeća koristi u svakodnevnom svetu.

Kao što je uobičajeno u projektovanju zaštitne odeće, hladno vreme predstavlja i mogućnost kompromisa. Odabrana kombinacija nije nužno najbolji mogući sastav, ali s obzirom na sve faktore, sastav predstavlja funkcionalno – efikasan kompromis. S obzirom na promenljive, high-tech materijale koji nisu uvek najbolje rešenje - svež pristup može biti potreban kako bi se bolje iskoristi konvencionalni materijali

No comments:

Post a Comment